Hitman Fotografie / Tekst & Beeld

2. Datum 

2. Datum

Je trouwdag en gekozen datum vergeet je nooit meer. Toch wordt ieder jaar weer gezocht naar een ‘leuke’ combinatie van dag, maand en jaar. Prins Willem Alexander en Maxima trouwden niet voor niets op 2 februari 2002. De ‘leuke’ data zijn soms zo populair dat je met alle bijbehorende zaken achter het net vist of de hoofdprijs betaald. Houd daar rekening mee in de keuze!

Wat regelmatig voorkomt is dat een bruidspaar een datum kiest die voor hen een bijzondere betekenis heeft. Het bruidspaar is bijvoorbeeld al tien jaar bij elkaar, of het is twee jaar na het moment van vragen. Toch wordt in de meeste gevallen een toevallige datum gekozen, en wordt er vooral gekeken naar de praktische kant. Kunnen alle belangrijke familieleden en vrienden? Is die ene leuke feestlocatie nog beschikbaar?

Wanneer je vroeg begint met plannen, houdt dan rekening met andere evenementen die op die dag plaats zouden kunnen vinden. Is het niet toevallig de dag van de finale Campions League? Of zijn er die dag verkiezingen? Of is er een groot festival zodat jouw feest in het niet dreigt te vallen?

Ook het seizoen kan in je overweging van belang zijn. Het grootste deel van de huwelijken vindt plaats vanaf medio april tot eind juni. Hierna gaan veel mensen op vakantie, en vervolgens volgt er nog een piek vanaf eind augustus tot eind september. Herfst en winterhuwelijken zijn veel schaarser.

Uiteraard speelt de hoop op mooi weer een rol. Bedenk wel dat de kans op een teleurstelling groter is in de zomer dan in de winter. Bovendien kan het financieel aantrekkelijk zijn om juist in een minder populaire periode te trouwen. Bijkomend voordeel is vaak dat meer gasten in de gelegenheid zijn om de trouwdag mee te maken.

Of het toeval is of niet, ik heb vooral in de maand juni de nodige teleurgestelde bruidsparen gezien die toch echt op beter weer hadden gehoopt dan 15 graden, regen en een straffe noordwesten wind! Mei en september zijn beproefde ‘goed weer’ maanden.

Door de lens van de fotograaf
Het enige dat telt voor de fotograaf als het gaat om een trouwdatum is beschikbaarheid. De populaire data gaan hard. Sommige fotografen passen hun prijzen hier op aan. In mijn ogen is dit niet eerlijk en denk ik dat het hanteren van een vast tarief richting je klanten zorgt voor helderheid vanaf de start van de overeenkomst.

• Denk aan de ondertrouw, minimaal twee weken voor het huwelijk.
• Zorg voor een ‘schone’ datum, zonder andere grote (landelijke) evenementen of gebeurtenissen.
• Hoop op goed weer, maar reken er niet op.

copyright Laurens Hitman

Website by Tomston