Hitman Fotografie / Tekst & Beeld

9. Draaiboek 

9. Draaiboek

Het draaiboek wordt zowel onderschat en overschat. Ik heb draaiboeken in handen gehad waarin alles tot op de minuut nauwkeurig was gepland. Vervolgens hapert de muziek bij binnenkomst van de bruid, en kan het draaiboek de prullenbak in!
Het andere uiterste is geen draaiboek, of een rudimentair lijstje met aantekeningen.
Wat is nu eigenlijk de functie van een draaiboek? Hoe groter het huwelijk, hoe meer er geregeld moet worden en hoe specifieker de taakverdeling tussen de ceremoniemeesters onderling en allerlei mensen, chauffeur, fotograaf, visagist etc., die een rol hebben op de trouwdag.
De belangrijkste functie van een draaiboek is dat iedereen die betrokken is bij het huwelijk dezelfde tijden en locaties hanteert. Er staat in wie wat en wanneer doet. Toch is het advies: keep it simple. Een kaartje met de belangrijkste tijden is vaak voldoende, en handiger dan een draaiboek van 11 A4-tjes. Dat het kaartje met hoofdlijnen de samenvatting is van die 11 kantjes is natuurlijk geen probleem. In de aanloop naar het huwelijk is hier hard aan gewerkt, en zit het draaiboek al zo goed in de hoofden van betrokkenen, dat het zo goed als overbodig is.

Vaak is er naast het officiële draaiboek nog een niet-gecensureerde versie, waarin de verrassingen voor het bruidspaar staan.

Door de lens van de fotograaf


Twee voorbeelden van een draaiboek

• Maak in de aanloop naar het huwelijk regelmatig een update van het draaiboek, maar zorg dat iedereen over de juiste versie beschikt.
• In een draaiboek staan naast tijden en locaties ook de namen en telefoonnummers van alle betrokkenen zoals kapper, visagist, fotograaf, ambtenaar, pastoor, getuigen, ceremoniemeester en ouders.

copyright Laurens Hitman

Website by Tomston