Hitman Fotografie / Tekst & Beeld

14. Bedankjes en album 

14. Bedankjes en album

Misschien gaan jullie op huwelijksreis, misschien blijven jullie wel gewoon lekker thuis.
Getrouwd zijn jullie in ieder geval, en nu kan er even worden bijgekomen van alle drukte in indrukken van de laatste weken en misschien wel maanden.

Toch zijn er nog wel wat zaken te regelen, zoals een bedankkaartje. Een bedankkaartje wordt in het algemeen een week of zes na het huwelijk verstuurd en is vooral bedoeld om jullie gasten te bedanken voor hun aanwezigheid. Soms wordt er voor gekozen om al op de avond zelf, als dat praktisch haalbaar is, een bedankkaart klaar te hebben. Als het met zorg, door bijvoorbeeld de fotograaf, is vormgegeven kan het een leuk extraatje voor je gasten zijn.
Als een bedankkaart pas later wordt verstuurd is er meer tijd om aandacht aan het ontwerp te geven. Misschien vinden jullie het zelf leuk om te doen, misschien besteden jullie het liever uit aan een drukkerij, fotograaf of kennis. Uiteraard is het leuk om een of meerdere foto’s van jullie huwelijk te gebruiken. Zorg voor heldere afspraken hierover met jullie fotograaf.

Een van de laatste dingen die na een huwelijk geregeld moet worden, maast het betalen van de rekeningen, is het samenstellen van een fotoalbum.
Hiervoor gelden geen vaste regels, en het is per bruidspaar verschillend hoe hiermee wordt omgegaan. Sommige bruidsparen nemen genoegen met een dvd met hierop de opnames en gaan zelf aan de slag met het maken van een album. Onderschat niet de tijd die een dergelijke klus kost!

Als het album door een fotograaf wordt gemaakt zal hij of zij jullie uitleggen hoe de selectie voor het album tot stand zal komen. Het bruidspaar kan er voor kiezen de selectie aan de fotograaf over te laten, maar dit gebeurt maar zelden. Meestal wil het bruidspaar zeggenschap houden over welke foto’s er in het album komen en welke vooral niet.
Jullie fotograaf kan ook helpen met de keuze van het album. Er zijn grof genomen twee mogelijkheden, namelijk een traditioneel, geplakt album, met echte fotoafdrukken. De variaties in soorten omslag, van klassiek tot modern, zijn bijna onbeperkt. De tweede vorm is een digitaal samengesteld album. Zorg wel dat in een dergelijk album gewerkt wordt met echte fotoafdrukken en niet met drukwerk. Dit laatste doet namelijk echt afbreuk aan de beeldkwaliteit.

Naast een album om te kunnen laten zien aan familie en vrienden raadt ik ook zeker aan om alle gemaakte foto’s, dus de complete selectie van de fotograaf, maar ook alle foto’s van familie en vrienden , te verwerken in een fotoalbum. Dit album wordt waarschijnlijk zo dik dat je het vrienden en familie niet wil tonen, maar voor jullie kan het van grote waarde zijn.

Tenslotte kiezen sommige bruidsparen nog voor een ouderalbum, of een klein album voor al het bruidspersoneel. Dit kan je eenvoudig zelf samenstellen of voor een wat hogere kwaliteit een fotograaf inschakelen.

• Bij bedankkaarten op de dag zelf: niet iedereen neemt er een mee. Reken er 1 per stel.
• Het is leuk als je bij het versturen van een bedankkaart achteraf je gasten voor hun specifieke cadeau kan bedanken. Zorg dus dat de cadeaus op jullie huwelijk worden geregistreerd.
• Zelf een album maken is leuk, maar kost erg veel tijd. De ervaring van een fotograaf gebruiken kan, ondanks de onkosten, veel tijd en moeite besparen.
• Voor een mooie selectie geldt: less is more. De kracht van een mooie serie zit hem vooral in een strenge selectie.

copyright Laurens Hitman

Website by Tomston