Hitman Fotografie / Tekst & Beeld

1. Trouwen. En nu? 

1. Trouwen. En nu?

Zoveel bruidsparen, zoveel huwelijken, zoveel ideeën, zoveel draaiboeken. En soms zelfs geen draaiboek, maar niet meer dan een briefje met slordige notities. Kortom, er zijn geen gulden regels als het gaat om goede voorbereiding van je huwelijksdag.

Dat geldt ook voor de lengte van de periode van voorbereiding. Sommige bruidsparen beginnen ruim een jaar van te voren met plannen, regelen en boeken. Het tweede huwelijk dat ik mocht fotograferen was echter in slechts vijf weken tijd geregeld. En dat op een zaterdag in augustus. Toch een van de geliefde periodes om te trouwen!

Robbert en Melanie trouwden in augustus 2003 en vonden mij via mijn website, die net in de lucht was. Het werkte dus! Tijdens het eerste telefoongesprek bleek al snel dat Robbert en Melanie op een letterlijke steenworp afstand van mij woonden. En dan toch samengebracht na een digitale zoektocht.
Hun huwelijk werd een knalfeest, met veel gasten, prachtige locaties (het gemeentehuis van De Bilt en Kasteel Duurstede), muziek, goede catering en als extraatje ook nog eens prachtig weer.

Is dit de juiste manier? Misschien voor sommigen wel. Niet iedereen heeft zin en tijd om al een jaar voor het eigenlijke trouwen te beginnen. Het nadeel is natuurlijk dat je ideale trouwlocatie, de meeste goede fotografen en je gewenste restaurant of feestlocatie al bezet kan zijn. Met improviseren en bijstellen van je wensen kan je dan nog steeds een prachtige dag hebben.

Het andere uiterste heb ik al vaker mogen meemaken. Er wordt ruim een jaar voor de trouwdatum begonnen met de voorbereidingen. Stadhuis en / of kerk worden geboekt, de zoektocht naar de juiste trouwjurk start en in sommige gevallen wordt de fotograaf en soms ook een videograaf geboekt. De verschillende versies van het draaiboek volgen elkaar in hoog tempo op en resulteren in een strak schema waarin alles tot op de minuut geregeld lijkt te zijn.

Werkt dit ook? Ik denk dat de functie van een goed draaiboek dezelfde is als de functie van een goede ceremoniemeester. Op de dag zelf moet het niet echt meer nodig zijn. Het is allemaal zo ingedaald bij de betrokken personen dat alles op rolletjes loopt. Het komt uiteindelijk ook niet zo heel nauw, als de marges maar voldoende zijn, vooral bij veel verplaatsingen. Er zijn uiteindelijk maar een of uiterlijk twee momenten waarop het bruidspaar en de gasten stipt op tijd moeten zijn; namelijk op het Stadhuis en in de kerk.

• Wijs een of meer goede, betrouwbare ceremoniemeesters aan.
• Eerst de datum bepalen (zorg dat de belangrijkste gasten dan echt kunnen), dan de locatie(s).

copyright Laurens Hitman

Website by Tomston