Hitman Fotografie / Tekst & Beeld

12. Fotograaf 

12. Fotograaf

Zelfs in deze tijd, waarin iedereen een mobieltje heeft met camera, is een fotograaf op jullie trouwdag aan te raden. Naast het feit dat je er als bruidspaar zeker van kan zijn dat de foto’s van jullie huwelijk van een goede kwaliteit zijn heeft de fotograaf als persoon een belangrijke functie. Hij of zij is verantwoordelijk voor het maken van de juiste foto’s op de juiste momenten. Daar wordt een fotograaf voor ingehuurd, en zo is een goede fotograaf op de dag zelf ook aanwezig. Dit schept duidelijkheid richting de gasten. Er is een fotograaf aanwezig, dus de gasten hoeven niet zelf aan de slag. Uiteraard worden er door familie en vrienden de nodige foto’s gemaakt, maar als het gaat om de verantwoordelijkheid dan ligt deze bij de fotograaf, en niet bij een oom of goede vriend. Want stel nou dat hij toch niet de goede fotograaf is die hij zei te zijn? Dan zijn de verhoudingen voor altijd verstoord. Door het inhuren van een fotograaf voorkom je een dergelijk drama en ben je verzekerd van goede foto’s en eventueel een mooi album.

Waar vindt je de juiste fotograaf?
Begin je zoektocht niet op internet, al ligt dat nog zo voor de hand. Ga om te beginnen na of er recent mensen in jullie omgeving zijn getrouwd die goede ervaringen hebben met een fotograaf. Naast goede foto’s, moet er ook een goed gevoel zijn bij een fotograaf. Hij of zij is immers dichtbij de hele dag.

Als het zoeken via-via niet lukt, dan is internet de aangewezen weg. Je zult zien dat het aanbod groot is. Oriëntatie naar welke stijl van fotografie jullie zoeken kan de zoektocht makkelijker maken. Willen jullie veel klassieke, geposeerde foto’s of juist losse, misschien wel sterk bewerkte en kunstzinnige foto’s?

Uiteraard speelt ook budget een rol. Het is niet zo dat een goedkope fotograaf slechte kwaliteit levert. Een ervaren fotograaf die start met trouwreportages kan een gelukkige keus zijn. Bedenk wel dat je hiermee een zeker risico neemt, want een goede fotograaf is nog geen goede trouwfotograaf. Het is een vak apart, waarin constante alertheid, ervaring, mensenkennis en inlevingsvermogen een grote rol spelen.
Omgekeerd kan de keus om ‘die heel bekende’ trouwfotograaf in te huren, die veel geld vraagt, uitlopen op een teleurstelling wanneer het op de dag zelf niet blijkt te klikken, of wanneer de stijl van fotografie eigenlijk helemaal niet bij jullie past.

Zorg er voor dat je in de aanloop naar het huwelijk altijd een voorgesprek hebt met de fotograaf. Zo leer je elkaar kennen, is er de mogelijkheid om wensen en details van de dag te bespreken en kan een portfolio of voorbeeldalbum worden ingezien.
In de week voorafgaand aan jullie huwelijk moet er zeker nogmaals contact zijn om eventuele wijzigingen door te geven. Ook is er dan waarschijnlijk een betrouwbare weersvoorspelling beschikbaar. Mocht het tegenvallen, dan kan er eventueel worden gezocht naar een binnenlocatie voor foto’s van jullie als bruidspaar.

In de overeenkomst met de fotograaf moet in ieder geval staan wan wanneer tot wanne hij of zij aanwezig is, wat de kosten zijn en wat het uiteindelijke resultaat zal zijn. Het is ook aan te raden de fotograaf te vragen of er een vervanger is in geval van ziekte, die voor hetzelfde budget foto’s zal maken in een vergelijkbare stijl.

• Het gevoel moet bij jullie beide goed zijn als het gaat om de fotograaf. Bij twijfel: niet doen en rustig verder zoeken.
• Een goedkope fotograaf levert niet per se mindere kwaliteit, maar is waarschijnlijk wel minder ervaren.
• Stel voordat je gaat zoeken een budget vast.
• Via-via een fotograaf vinden is prettig en vertrouwd
• Een album kan altijd nog, zorg in eerste instantie dat de foto’s professioneel gemaakt worden.
• Voorzie de fotograaf van alle nodige informatie, zoals draaiboek en uitnodiging.

copyright Laurens Hitman

Website by Tomston