Hitman Fotografie / Tekst & Beeld

6. Gasten 

6. Gasten

Wanneer de datum en locatie(s) bekend zijn kan er een start gemaakt worden met een gastenlijst. Ook hier zijn twee uitersten denkbaar: jullie nodigen iedereen uit die je kent, inclusief vrienden van je ouders, oud-collega’s en iedereen uit de straat, of je kiest ervoor om alleen directe familie en goede vrienden uit te nodigen. Uiteraard is hier ook weer een middenweg mogelijk.

De voordelen van het uitnodigen van ‘iedereen’ zijn, naast natuurlijk heel veel cadeaus, bijvoorbeeld dat je zo niemand tegen het hoofd zal stoten. Achteraf krijg je niet te horen: “Waarom mocht oom Jan wel komen en tante Jet niet?” Dat is mooi, maar bedenk wel dat een uitgebreide gastenlijst ook een hoge rekening tot gevolg zal hebben! Afhankelijk van de samenstelling van beide families en vriendenkringen is het natuurlijk wel zo dat hier het oude gezegde ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ zeker op gaat. Wil je een knalfeest me zoveel mogelijk mensen dan is dit de manier!

Kiezen jullie voor een besloten huwelijk, dan ben je er van verzekerd dat je iedereen ook echt ‘kent’, wat je huwelijk zeker tot een intiemere gelegenheid zal maken. Een trouwplechtigheid met alleen intimi geeft gelegenheid aan bijvoorbeeld een vader om een zeer persoonlijke voordracht te houden.
Ook een diner met alleen ouders, broers, zussen en beste vrienden kan een geweldige ervaring zijn. Een disco voor 32 mensen is dan waarschijnlijk weer wat minder succesvol.

Een middenweg ligt voor de hand. Nodig je gasten uit aan de hand van verschillende lijsten. Vraag je beste vrienden en directe familie al thuis uit (als daggasten), vraag ‘de rest’ om naar het Stadhuis te komen, of naar de kerk en aansluitend naar het diner en het feest.

Andere creatieve dagprogramma’s zijn zeker denkbaar. Tegenwoordig kan in veel gemeenten ook ’s avonds worden getrouwd. Je zou kunnen starten met een diner voor intimi, dan trouwen in een grote ruimte met alle gasten, en eindigen met een groot feest.
Trouwen overdag in klein gezelschap en aansluitend een middagfeest is ook een mogelijkheid, hoewel de ervaring leert dat een feest pas een feest wordt als het avond is.

Wat regelmatig voorkomt is een ‘gat’ in het programma voor de niet-daggasten. In dit geval is er voor de daggasten een diner geregeld, en voor de niet-daggasten niet. Er worden dan wel vaak tips gegeven waar deze mensen kunnen gaan eten, maar bedenk wel dat het gasten tegen het hoofd kan stoten. Ze moeten nu namelijk zelf iets gaan regelen, terwijl ze voor jullie komen!

Familie, vrienden en collega’s
Voor ouders en grootouders is een huwelijk vaak een geweldige, emotionele en bijzondere gebeurtenis, maar ook zeer goede vrienden, broers en zussen zullen waarschijnlijk nauw betrokken zijn bij jullie huwelijk. Zorg er voor dat iedereen waarvan je vermoedt dat hij of zij graag een rol speelt ook iets ‘te doen’ krijgt. Moeders kunnen nogal eens goedbedoeld zeer betrokken zijn. Een goede oplossing hier is om ze een taak te geven, zoals mee helpen met het uitzoeken van kleding, of zorg dragen voor de catering van bijvoorbeeld een lunch in het ouderlijk huis.

Speeches zijn bijna altijd goed. Zelfs een stotterig uitgesproken toespraak van een broer of vriendin zal iets toevoegen. Op een huwelijk geldt als op geen enkele andere gebeurtenis: het is de gedachte die telt. Het is wel goed om er zeker van te zijn dat er in ieder geval een iemand is die een speech zal houden die staat als een huis!

Collega’s, maar ook jaarclubs, vriendenclubjes of sportclubs zullen misschien aanbieden een ‘stukje’ op te voeren of een lied te zingen. Stroomlijning hiervan gebeurt door de ceremoniemeester, maar jullie moeten duidelijk zijn in je wensen. Het komt voor dat het bruidspaar aangeeft niet van stukje gediend te zijn.
Zorg er in ieder geval voor dat het niet teveel wordt, want na anderhalf uur sketches is een feest soms lastig om weer aan te zwengelen.

Door de lens van de fotograaf
Een trouwerij is een sociale aangelegenheid die vanuit het oogpunt van de fotograaf natuurlijk erg interessant is. Dus, hoe meer mensen hoe beter, zeker omdat een goed en dekkend beeldverhaal van de dag in mijn ogen ook vooral bestaat uit veel foto’s van de mensen om het bruidspaar heen.

• Kinderen: leuk, maar zorg voor opvang zodat (groot)ouders niet constant met ze in de weer hoeven zijn en het jawoord missen.
• Nodig alleen mensen uit met wie je ‘iets’ hebt. Uitnodigen vanuit het gevoel van verplichting werkt meestal niet goed.

copyright Laurens HItman

Website by Tomston