Hitman Fotografie / Tekst & Beeld

4. Wet en Kerk 

4. Wet en Kerk

Elk bruidspaar heeft haar eigen wensen als het gaat om de vorm van trouwen. Het komt voor dat bruid en bruidegom verschillend denken over waar het zwaartepunt moet liggen; bij het wettelijk huwelijk of de kerkelijke inzegening. Er wordt ook regelmatig alleen voor een wettelijke plechtigheid gekozen.

Zowel het kerkelijk als het wettelijk huwelijk kan op vele manieren worden ingevuld en al dan niet zeer persoonlijk gemaakt worden. Een kaal burgerlijk huwelijk kan in ruim twintig minuten gesloten zijn terwijl een uitgebreide kerkdienst soms wel anderhalf uur in beslag neemt!
Jullie kunnen de plechtigheid voor een groot deel zelf invullen en het aandeel van bijvoorbeeld de gemeenteambtenaar klein houden. Bedenk namelijk dat een ‘persoonlijk’ verhaal door een onbekende, die de ambtenaar toch vaak is, eigenlijk onmogelijk is. Een ‘Babs’ (bevoegd ambtenaar van de burgerlijke stand) kan uitkomst bieden, maar ook een persoonlijk verhaal van een broer, zus, vader of moeder kan veel toevoegen.

Het wettelijk huwelijk
Trouwen voor de wet kan in de meeste gemeenten kosteloos op maandag. Aangezien het niet gebruikelijk is om op maandag een groot feest te geven kan de keuze voor trouwen op maandag slechts twee andere doelen dienen. Misschien is trouwen voor jullie wel belangrijk, maar het moment, en met minder gasten wat minder van belang. Dan kan trouwen op maandag uitkomst bieden.
Wanneer trouwen voor de kerk voor een bruidspaar de echte verbintenis vormt, kan het (verplichte!) wettelijk huwelijk prima op maandag gesloten worden. Dat kan zo maar 500 Euro schelen.

Wanneer de wettelijke plechtigheid het zwaartepunt is zijn de mogelijkheden wat moment en locatie betreft zeer uitgebreid. Tegenwoordig kan op uitzonderlijke plaatsen worden getrouwd, bijvoorbeeld op een boten, in kastelen, kerken, prachtige landhuizen of in de open lucht, al is dat laatste per gemeente verschillend. Ook kan in veel gemeenten tot wel 24 uur per dag worden getrouwd. In Utrecht kan dit zelfs 365 dagen per jaar, dus ook met Kerst of op Oudejaarsdag.

Een kerkelijke inzegening
Trouwen voor de kerk komt veel voor. Soms omdat een bruidspaar sinds de geboorte trouw naar de kerk gaat, maar ook regelmatig om een huwelijk meer ‘diepte’ te geven. Vaak heeft het bruidspaar dan in het verleden wel een kerkelijke opvoeding gehad en is bekend met een kerkelijke inzegening. Een huwelijk betekent dan soms een (tijdelijke) terugkeer naar de kerk.

Wanneer het moeilijk kiezen is, wel of niet te trouwen voor de kerk, bijvoorbeeld omdat de bruid gelovig is en de bruidegom niet, kan een wettelijk huwelijk op een religieuze plaats uitkomst bieden. Informeer bij je gemeente wat de mogelijkheden zijn.

Door de lens van de fotograaf
Als fotograaf juich ik een huwelijk voor de kerk toe, want hoe moeilijk het soms ook is als het gaat om lichtomstandigheden, het blijft vaak een feest om in een kerk (uiteraard op gepaste wijze) te fotograferen! Een knielend paar met een hoog raam op de achtergrond is een beeld dat blijft hangen!
Een kerk is echter niet altijd een mooi oud gebouw met prachtig door gebrandschilderde ramen gefilterd licht. Ook moderne kerken met systeemplafonds en stapelstoelen heb ik inmiddels voor de kiezen gehad. Dan is de kunst van het weglaten zeer waardevol!

• Locatie gevonden? Boeken!
• Het wettelijk huwelijk is verplicht voorafgaand aan een kerkelijke inzegening.
• Voor de wet zijn er minimaal twee en maximaal zes getuigen nodig (?).

copyright Laurens Hitman

Website by Tomston