Hitman Fotografie / Tekst & Beeld

Inleiding 

Inleiding

De vele verschillende huwelijken die ik heb mogen fotograferen hebben er voor gezorgd dat ik een bruidspaar vaak al vanaf het begin van de voorbereiding kan bijstaan met tips en aandachtspunten. Een logisch vervolg is dan ook een bundeling van die ervaringen in een boekje.

Ik ben acht jaar geleden schoorvoetend begonnen met het fotograferen van een huwelijk van een vriendin van een vriendin. Je moet immers ergens beginnen. Dit is vaak de grootste horde die moet worden genomen door een startende bruidsfotograaf. Een bruidspaar zal immers niet snel in zee gaan met een fotograaf zonder specifieke ervaring met trouwfotografie. Gelukkig zijn er bruidsparen die het goed vinden dat er naast een officiële fotograaf een ‘leerling’ meeloopt. Ook komt het voor dat aantoonbare ervaring met andersoortige fotografie (bijvoorbeeld portretwerk) voldoende is voor een bruidspaar om een fotograaf te kiezen.

Na het eerste huwelijk had ik ‘aantoonbare ervaring’. Dit, aangevuld met foto’s als resultaat van een opdracht trouwfotografie aan de fotovakschool, was voldoende voor mijn eerste ‘echte’ opdracht.
Ik merkte al snel dat ik het geweldig werk vindt. Spannend en uitdagend, uiteindelijk afgerond met een mooi album, of in ieder geval een mooie serie afdrukken. Mooie mensen, mooie locaties en een vrolijke, feestelijke sfeer. Uitstekende omstandigheden om onder te werken!

In de voorgesprekken die ik altijd heb met de bruidsparen merkte ik in de loop der jaren dat mijn aandacht naast fotografie ook steeds meer gaat naar de voorbereidingen in de breedte. Een bruidspaar heeft (meestal) maar eenmaal de zorg en verantwoordelijkheid van de organisatie van een huwelijk, toch een groot en vaak onderschat project! In de volgende hoofdstukken heb ik geprobeerd zo concreet en praktisch mogelijk handreikingen te geven die bij het organiseren van een huwelijk kunnen helpen. Bruidsparen, ceremoniemeesters en fotografen kunnen er hopelijk hun voordeel mee doen!

copyright Laurens Hitman

Website by Tomston