Hitman Fotografie / Tekst & Beeld

5. Receptie/diner/feest 

5. Receptie/diner/feest

(drie verschillende hoofdstukken?)
Naast stad- of gemeentehuis en kerk zijn de belangrijkste locaties die voor een receptie, diner en een feest. Er zijn allerlei combinaties mogelijk, maar houdt altijd in je gedachten dat de mensen die op je huwelijk komen zeker de kans moeten krijgen om jullie te feliciteren. Soms wordt in de aanloop van een huwelijk besloten om de receptie achterwege te laten ‘omdat het zo formeel is’. Het gevolg van deze keus kan zijn dat je vervolgens op je feest twee uur lang handen staat te schudden terwijl er eigenlijk gedanst moet worden!

Omdat kosten mogelijk en waarschijnlijk meewegen in de keuze voor bijvoorbeeld wel of geen uitgebreid diner, wel of geen groot feest of andere ideeën (boottocht, ballonvaart etc.) is het van belang dat jullie als bruidspaar goed bij jezelf na gaat waar het zwaartepunt voor jullie moet liggen. Is het trouwen zelf ‘best belangrijk’ maar een enorm knalfeest op een bijzondere plek echt belangrijk, regel het dan zo dat daar ook het meeste budget voor beschikbaar is en geef dit deel de meeste aandacht.

Een receptie, (borrel, high-tea, etc.) is eigenlijk niet te vermijden. Het is het moment voor jullie gasten om het bruidspaar, hoe kort soms ook, even persoonlijk te spreken. Er zijn allerlei trucs om het toch levendig te maken; iedereen krijgt een ballon, het bruidspaar loopt rond en prikt de ballon door nadat ze langs zijn geweest; iedereen krijgt een bloem die door het bruidspaar worden verzameld terwijl ze rondlopen en felicitaties en cadeaus in ontvangst neemt, en zo kan je de fantasie de vrije loop geven!

Het diner kan van 5-gangen met kristal en zilver tot een buffet. Kies iets waar je zelf een goed gevoel bij hebt. Er zijn altijd manieren te bedenken om toch voor uitwisseling onder de gasten te zorgen. Tijdens een statisch meergangen diner kan tussen de verschillende gangen gewisseld worden. Ook leuk is een tapas diner waarbij mensen vrij rond kunnen lopen en op verschillende plekken hapjes kunnen krijgen.

Een feest is vaak de op een na belangrijkste reden om te trouwen. Muziek en locatie zijn doorslaggevend voor het succes. Goede livemuziek kan zeer kostbaar zijn, maar hierop beknibbelen kan tot gevolg hebben dat er een amateuristisch bandje staat. Dan is een goede DJ vaak een betere oplossing!

Door de lens van de fotograaf
Hier geldt hetzelfde als bij de overige locaties zoals kerk of stadhuis, namelijk dat het voor een fotograaf natuurlijk plezieriger is om op een mooie plek te fotograferen dan op een plek met tl-licht en een systeemplafond. Aan de andere kant is het ook weer een uitdaging om ook op esthetisch gezien mindere plekken nog steeds goede foto’s te maken. Het kan zelfs zorgen voor een pakkend contrast met een prachtig uitziend bruidspaar.
Een receptie is voor een fotograaf vaak het minst boeiende onderdeel van het huwelijk. Het is vaak nogal statisch. Het is overigens wel een goed moment om de nodige close-ups van de gasten te maken.
Wat het diner betreft, etende mensen zijn niet fotogeniek, maar er zijn altijd momenten tijdens een diner waarop moet worden gefotografeerd, zoals tijdens speeches en sketches.

Een feest hoeft zeker niet van begin tot eind door een fotograaf te worden vastgelegd, en dat is vaak ook onmogelijk. Als fotograaf ben ik regelmatig tijdens het eerste uur van het feest aanwezig en leg zo de sfeer en eventueel de openingsdans vast, wat toch een aparte techniek vereist. De rest van de avond kan met wegwerpcamera’s en digitale camera’s door de gasten zelf worden gefotografeerd!

• Zorg dat er tijdens de receptie iemand in de buurt van het bruidspaar blijft om voor doorstroming te zorgen, stickers op cadeaus te plakken en voor drankjes te zorgen.
• Een receptie die te lang duurt, is dodelijk voor de sfeer. Reken een minuut per persoon/stel. Dus bij 100 gasten waarbij 80 een stel vormt is een uur voldoende.
• Tijdens het diner zijn de ideale momenten voor ‘stukjes’, vaak tussen de verschillende gangen door. Zorg wel voor afstemming met de bediening, anders wordt de soep nog koud!
• Zorg dat de felicitaties achter de rug zijn als het feest start. Er moet worden gedanst, niet meer worden gefeliciteerd!
• Als het bruidspaar opent met een dans, zorg dan dat er direct aansluitend wordt door gedanst met ouders, vrienden etc., anders bestaat de kans dat het feest pas later op gang komt.
• Leg hier en daar wegwerpfotocamera’s neer, met een sticker erop met uitleg. Je krijgt de leukste feestfoto’s. Wel direct bij ontwikkelen op cd laten zetten!

copyright Laurens Hitman

Website by Tomston