Hitman Fotografie / Tekst & Beeld

11. Praktisch 

11. Praktisch

Er moeten honderden kleine en grote dingen geregeld worden naast de hoofdzaken die al in de hoofdstukken hiervoor zijn besproken. Hierin kan behoorlijk ver worden gegaan, vooral als het gaat om extraatjes, verrassingen, aankleding, muziek en aardigheden voor bijvoorbeeld het bruidspersoneel.

Hieronder volgt een opsomming aan de hand van mijn ervaringen in de afgelopen zeven jaar.

Deadlines
Spreek samen met je partner en met de ceremoniemeester(s) een aantal deadlines af. Bijvoorbeeld om een dag voor het huwelijk niets meer te regelen, zodat je even rust hebt voor het huwelijk. Een andere handige deadline: (bijvoorbeeld) twee maanden voor de trouwdag moet alle kleding (dus ook schoenen, manchetknopen, das, sieraden etc. in huis zijn.

Getuigen
Al jullie gasten zijn getuigen, maar er zijn er twee tot maximaal zes die een speciale rol hebben. Zij moeten met zorg gekozen worden en zijn verplicht aanwezig op jullie trouwdag. Het is voor vrienden, broers, zussen of ouders een erevolle taak. Na jullie huwelijk hebben zij volgens het wetboek wel de taak om jullie met raad en daad bij te staan. Vrijblijvend is het dus niet! (klopt dat?)

Trouwambtenaar/pastoor
Een belangrijk persoon op jullie trouwdag. Over de invulling die door hem of haar aan het voltrekken van de plechtigheid wordt gegeven moet je als bruidspaar wel goed nadenken. Een trouwambtenaar die doet alsof hij jullie beste vriend is, maar keer op keer de plank mis slaat in zijn toespraak kan een smet op de dag betekenen. Dit kan worden opgelost door de rol van de ambtenaar te beperken tot het voltrekken van het huwelijk en de persoonlijke invulling laten verzorgen door vrienden of familie.
Een Babs (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand) kan ook een oplossing zijn. Deze speciale ambtenaren worden tegen een vergoeding ingehuurd en nemen meer tijd om jullie te leren ‘kennen’ dan een standaard ambtenaar.
Een pastoor is vaak een bekende van het bruidspaar, en de invulling kan hierdoor vaak goed op elkaar worden afgestemd. Een punt van aandacht kan wel zijn het bespreken van het ‘gewicht’ van de preek. Als er veel niet-kerkelijke gasten aanwezig zijn is een heel heftige preek vaak niet op zijn plaats.

Bloemen
Heel belangrijk! Denk naast een bruidsboeket (wat zeker niet alleen uit bloemen hoeft te bestaan) aan corsages, boeketten voor in het stadhuis of in de kerk, maar ook op de feestlocatie(s). Bloemen werken nog steeds sterker dan slingers, ballonnen of vlaggetjes.
Wat nogal eens voorkomt is dat de bloem(en) in een corsage er na een halve dag al verdort uitzien. Vraag de garantie van de bloemist dat dit niet gebeurt.

Muziek
Een cd met het binnenkomstlied die kwijt is of hapert, een dj die er niets van bakt, een band die maar in halve sterkte komt opdagen. In zeven jaar tijd heb ik dit allemaal al eens of vaker mee moeten maken. Jammer, want met een goede voorbereiding en vooral goede afspraken kan veel worden voorkomen.
Levende muziek is kostbaar maar zeker aan te raden. De kosten kunnen met wat creativiteit best binnen de perken blijven. Leerlingen van een conservatorium willen vaak best wat bijverdienen en zijn misschien wel enthousiaster dan een strijkje dat al twintig jaar samenspeelt. Ook nagaan of er in jullie vrienden of kennissenkring iemand speelt of zingt kan uitkomst bieden.

Taart
Taarten zijn te vinden in alle denkbare vormen. Klassieke bruidstaarten met marsepeinen bloemen, maar ook meer creatieve uitspattingen zoals een taart met je favoriete songtekst erop, een marsepeinen trein voor een machinist of jullie portret op een grote taart.
Informeer eens bij een banketbakker naar de mogelijkheden. In grotere steden zijn vaak gespecialiseerde ‘feestbakkers’ gevestigd. Ook via internet is veel te regelen.

Internet
Heel handig, maar door het ongelooflijk grote aanbod ook vaak een wirwar van tips, aanbiedingen en ideeën. Gebruik het, vooral om ideeën op te doen, maar baken je grenzen (ook financieel) goed af. Nog even 200 viltjes met jullie foto, een grote afdruk op canvas en toch maar een koets kan uiteindelijk zorgen voor te hoge onkosten en een te vol programma. Bovendien bestaat de kans dat het programma door alle extra’s gaat afwijken van wie jullie zijn, dus houd het binnen de perken.

Videograaf
Als bewegend beeld belangrijk voor jullie is kan het inhuren van een videograaf de moeite en kosten waard zijn. Maak duidelijke afspraken over het eindproduct. Ruw materiaal van een programma van acht uur zal je misschien eens maar daarna nooit meer bekijken. Ook met een ‘samenvatting’ van twee uur doe je vrienden en familie geen plezier. Een DVD met dertig minuten beeld dekt de lading en is nog ut te zitten.

Etiquette
Als bijlage is achterin dit boek een volledig overzicht van etiquette voorschriften aanwezig. Hier alvast een opsomming van een aantal regels die altijd weer voor vragen zorgen:
• Corsage: door iedereen links te dragen, dames de bloem naar beneden, heren naar boven.
• Pochet: alleen als er geen corsage gedragen wordt.
• Knopen voor de bruidegom: drie knopen betekent middelste dicht, twee knopen is bovenste dicht. Onderste knoop van een gilet hoort open. Wanneer je zit horen alle knopen van de jas open te zijn.
• Bij binnenkomst loopt de bruid links van de bruidegom (of vader), bij buitenkomst loopt de bruid rechts (?).


Website
Een speciale website voor het bruidspaar wordt steeds normaler. Er is aanvullende informatie te vinden, bijvoorbeeld een leuk verhaaltje over hoe jullie elkaar hebben leren kennen, foto’s en de mogelijkheid voor gasten om commentaar te geven. Bedenk wel dat het onderhoud van een dergelijke site tijdrovend is. Het is alleen van meerwaarde als er zorg een aandacht aan wordt besteed.

Wedding planner
Een wedding planner is een uit Amerika overgewaaid fenomeen. Enkel wanneer je inschat dat jullie met behulp van vrienden en familie niet in staat zijn om het project tot een goed einde te brengen is het aan te raden iemand in te huren. Bij grote huwelijken, bijvoorbeeld van BN-ers is het intussen heel gebruikelijk. Nadeel in mijn ogen is dat het puur en persoonlijke verloren zou kunnen gaan. Alleen de zeer ervaren wedding planners kennen de kunst van juist het behouden van het persoonlijke karakter.

Vervoer
Kies een vervoermiddel waar jullie je samen prettig bij voelen, maar wat bovenal betrouwbaar is. Een van een oom geleende oldtimer die er vlak voor het huwelijk mee stopt is een nachtmerrie! Er zijn talloze verhuurbedrijven die de garantie kunnen geven dat zoiets niet gebeurt.
Naast auto’s zijn er volop andere mogelijkheden. Een receptie op een boot zorgt vaak voor een bijzondere sfeer. Bovendien is het fotogeniek en actief. In sommige gemeenten, zoals in Amersfoort, kan zelfs op een boot getrouwd worden.
Aankomsten met andersoortig vervoer dan een auto kan erg leuk werken. Wat te denken van een bakfiets, een tuktuk, een gewone fiets met de bruid achterop, of heel gewoon lopend aankomen!

copyright Laurens Hitman

Website by Tomston