Hitman Fotografie / Tekst & Beeld

10. Ceremoniemeester(s) 

10. Ceremoniemeester(s)

De rol van de ceremoniemeester is verdeeld in twee hoofdmoten. Deel een bestaat uit de periode van aanloop naar het huwelijk, deel twee is uiteraard het huwelijk zelf. Er is zelfs nog een vaak vergeten derde deel, namelijk het opruimen en de nazorg als het feest voorbij is.

Wat doet een ceremoniemeester?
Alles. Dat wil zeggen, hij of zij draagt zorg voor een goed doordacht draaiboek (samen met het bruidspaar), zorgt dat alles en iedereen op tijd op de juiste plek is, zorgt dat iedereen weet dat het bruidspaar bij buitenkomst toegezongen wordt, regelt vervoer, versiering, muziek, oftewel, alles! Uiteraard kunnen (en moeten) sommige taken worden gedelegeerd, zodat de ceremoniemeester niet met een bezem de rozenblaadjes staat op te vagen als hij het bruidspaar eigenlijk moet aankondigen op de volgende plek.

Wie vraag je als ceremoniemeester?
Het is, zeker bij een wat groter huwelijk, aan te raden om met twee ceremoniemeester te werken. Zo voorkom je een overwerkte ceremoniemeester. Bovendien is het zowel in de aanloop naar het huwelijk als op de dag zelf fijn voor deze belangrijke persoon om een partner te hebben. Ook is het vaak zo dat ceremoniemeester 1 al vooruit moet naar de volgende locatie, terwijl ceremoniemeester 2 nog aan het afronden is op de eerste plek.

Het is aan te raden om mensen te kiezen op wie je kan vertouwen en die een bewezen ervaring hebben als het gaat om plannen en organiseren. Zorg dat de ceremoniemeester niet te dichtbij staan, want een ceremoniemeester mist een deel van het huwelijk, en dat wil je je broer of beste vriendin misschien niet aandoen!

Op de dag zelf is het handig als in de ceremoniemeester, of in ieder geval een van beide een ‘natuurlijk overwicht’ heeft. Gasten zullen zich laten leiden, maar alleen als er iemand inderdaad leidt! Wees er zeker van dat jullie ceremoniemeester het voortouw durft te nemen.

Door de lens van de fotograaf


• Zorg dat bekend is bij iedereen wie ceremoniemeester is.
• Bemoei je op de dag zelf als bruidspaar zo min mogelijk met de gang van zaken!
• Een lang persoon met duidelijk stem is vaak handig als ceremoniemeester op de dag zelf.
• Een creatief persoon is voor ideeën (en uitvoering) heel fijn als aanvullende ceremoniemeester.

copyright Laurens Hitman

Website by Tomston